Babeczki z rabarbarem


Kolejny sezon rabarbarowy uważamy za otwarty. Dziś delikatnie, bo dopiero się rozkręcamy. Małe, puszyste, pachnące muffinki z rabarbarową niespodzianką w środku. 




Składniki (18 szt.):

2 laski rabarbaru - pokrojone w grubszą kostkę
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka mleka
2 łyżeczki octu winnego
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 laska wanilii 


Składniki mokre (mleko, ocet winny, olej, jajko) wymieszać w jednym naczyniu, a suche (mąka, cukier, wanilia, proszek do pieczenia, soda) dokładnie w drugim. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dodać pokrojony w kostkę rabarbar, wymieszać.  Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 3/4 formy. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.






Komentarze

Popularne posty