Gruszkowe mleko


Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Starożytni pili napar z gruszek przy przeziębieniach, gorączce i kaszlu. Owoce pieczone były pomocne w dolegliwościach trawiennych a smażone stosowane na wzmocnienie. Warto więc stosować gruszki w codziennej diecie, chociażby w postaci tego przepysznego napoju, jako dodatek do śniadania lub samodzielne drugie śniadanie. 



Składniki:

0,5 l mleka
2 gruszki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu


Gruszki umyć obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do wysokiego naczynia, dodać miód, cynamon i połowę mleka, zmiksować. Następnie dodać pozostałe mleko i dokładnie wymieszać. Przelać do szklanek i podawać. 









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty