Leniwe pierogi
Pierogi dla nie lepiących tradycyjnych pierogów. Wykonanie proste, wprost banalne, a w smaku bardzo zbliżone do wersji pierwotnej. Kilka chwil i mamy pyszny, wartościowy obiad szczególnie polecany wegetarianom. Wystarczy dorobić do nich ulubiona surówkę i najemy się pyszności.
Składniki:
500 g
twarogu
1 kg
ziemniaków
1
jajo
25
g mąki ziemniaczanej
230 g maki pszennej
Rumieniona bułka
10 g masła
25 g bułki tartej
Dokonać
obróbki wstępnej ziemniaków i ugotować w osolonej wodzie. Nieco ostudzić i
przepuścić przez praskę. Ostudzić zupełnie. Twaróg zemleć i dodać do
ziemniaków, wbić jajo, dodać mąkę i sól. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować
wałek o średnicy 3 cm, spłaszczyć nożem, kroić skośne kawałki o szerokości 2-3
cm. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 1 min od wypłynięcia. Podawać ze
zrumieniona bułką. Na rozgrzanej patelni przez chwilę ogrzewać bułkę, dodać
masło, podgrzewać do rozpuszczenia masła, dokładnie mieszając.
Komentarze
Prześlij komentarz