Ekspresowe ciasto


Oprócz piekarników, pieca konwekcyjno-parowego i wielu innych urządzeń kuchenkę mikrofalową też potrafimy obsługiwać ;). Nasze ciastko to ambitniejsza i zdrowsza propozycja niż popularne ostatnio "Ciasteczka z kubeczka". 


Składniki:

Ciasto: 
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
6 łyżek oleju 
6 łyżek mleka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy 
2 jajka 

Polewa:
100 g czekolady deserowej
60 g śmietany kremówki 
10 g masła 
orzechy


Jajka ubić, dodać mleko i olej. Wsypać  mąkę, cukier, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wlać do miseczki żaroodpornej lub innego naczynia przeznaczonego do kuchenki mikrofalowej. Włożyć na najwyższą moc do mikrofalówki na 6 minut.
Śmietanę z masłem zagotować, zalać pokruszoną czekoladę. Całość mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą oblać przygotowane ciasto i obsypać posiekanymi orzechami.










A tutaj odmiana z budyniem czekoladowym 





Komentarze

  1. Jak na ekspresowe ciasto.. Bardzo efektowne ! Nic tylko wystawić na stół! Ślicznie przystrojone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam mikrofali, zdecydowanie wolę piekarnik ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też wolimy piekarnik, ale czasem warto wypróbować coś innego

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty