Jogurtowe ciasto z rabarbarem


W Polsce sezon na rabarbar jest dość krótki i mało urozmaicony. Zazwyczaj możemy spotkać tylko dwie odmiany tego warzywa (zielony i czerwony). Rabarbar nie jest dość popularny ze względu na swój kwaskowaty smak, który nie wszystkim odpowiada.

Nazwa tej rośliny  wywodzi się terenów Mongolii, Chin i Syberii. Rabarbar to warzywo bogate w witaminę A, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor oraz magnez. Odmładza skórę i łagodzi trądzik. Zawarte w nim kwasy cytrynowy oraz jabłkowy, mają właściwości odkażające i oczyszczające, dlatego polecany jest w wiosennych dietach "odtruwających" organizm.



Składniki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki zmielonych na mąkę otrębów owsianych
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łodygi rabarbaru

Kruszonka:
2 łyżki mąki
5 łyżek otrębów owsianych
3 łyżki cukru
50 g masła miękkiego


Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Rabarbar obrać, pokroić w kawałki około 0,5 cm, zasypać 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dalej miksując wlać olej i jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypywać do masy jajecznej porcjami, cały czas miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć rabarbar.
Składniki kruszonki połączyć tworząc grudki, posypać ciasto. Włożyć ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 45-50 minut. Studzić na kratce, przed podaniem posypać cukrem pudrem.












Komentarze

Popularne posty