Jogurtowe ciasto z rabarbarem
W Polsce sezon na rabarbar jest dość krótki i mało urozmaicony. Zazwyczaj możemy spotkać tylko dwie odmiany tego warzywa (zielony i czerwony). Rabarbar nie jest dość popularny ze względu na swój kwaskowaty smak, który nie wszystkim odpowiada.
Nazwa tej rośliny wywodzi się terenów Mongolii, Chin i Syberii. Rabarbar to warzywo bogate w witaminę A, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor oraz magnez. Odmładza skórę i łagodzi trądzik. Zawarte w nim kwasy cytrynowy oraz jabłkowy, mają właściwości odkażające i oczyszczające, dlatego polecany jest w wiosennych dietach "odtruwających" organizm.
Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki zmielonych na mąkę otrębów owsianych
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
2 łyżki mąki
5 łyżek otrębów owsianych
3 łyżki cukru
50 g masła miękkiego
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Rabarbar obrać, pokroić w kawałki około 0,5 cm, zasypać 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dalej miksując wlać olej i jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypywać do masy jajecznej porcjami, cały czas miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć rabarbar.
Komentarze
Prześlij komentarz