Żeberka z domowym sosem barbecue

Sos barbecue jest to sos o rzadkiej lub gęstej konsystencji używany do przyprawiania potraw. Jak wskazuje nazwa (ang. barbecue - rożen, grill) sos ten został stworzony jako dodatek do potraw z grilla. Zgodnie z tradycją jest dodawany do wieprzowiny, żeberek i kurczaka. My proponujemy użycie własnoręcznie wykonanego sosu do żeberek ale pieczonych. Smaki kwaśny, słodki i pikantny po połączeniu się ze sobą, pieszczą nasze kubki smakowe ;)


Składniki:

1,5 kg żeberek
4 łyżki oleju
sól
pieprz

Sos:
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczyptę ostrej papryki
3 łyżki sosu sojowego 
1/2 łyżeczki soli 
spora szczypta pieprzu
2 łyżki octu winnego 


Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Umyte i osuszone żeberka pokroić  na kawałki, tak by w jednym kawałku znajdowała się jedna kostka. Mięso posolić i posypać pieprzem. Na patelni silnie rozgrzać olej, obsmażyć na nim żeberka z wszystkich stron, aż zmienią swój kolor. Żeberka przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać sos i dokładnie wymieszać, by się nim pokryły z wszystkich stron. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Zapiekać przez 2 godziny. Po 2 godzinach, naczynie odkryć, wymieszać żeberka z sosem, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać je (bez przykrycia) przez 10-12 minut, aż będą miały chrupką skórkę.  











Komentarze

Popularne posty