Żeberka z domowym sosem barbecue
Składniki:
1,5 kg żeberek
4 łyżki oleju
sól
pieprz
Sos:
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczyptę ostrej papryki
3 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
spora szczypta pieprzu
2 łyżki octu winnego
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Umyte i osuszone żeberka pokroić na kawałki, tak by w jednym kawałku znajdowała się jedna kostka. Mięso posolić i posypać pieprzem. Na patelni silnie rozgrzać olej, obsmażyć na nim żeberka z wszystkich stron, aż zmienią swój kolor. Żeberka przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać sos i dokładnie wymieszać, by się nim pokryły z wszystkich stron. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Zapiekać przez 2 godziny. Po 2 godzinach, naczynie odkryć, wymieszać żeberka z sosem, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać je (bez przykrycia) przez 10-12 minut, aż będą miały chrupką skórkę.
Komentarze
Prześlij komentarz