Kugel

Kugel czy też kugiel to zazwyczaj żydowska babka ziemniaczana zapiekaną z cebulką. Znane są też makaronowe wersje tej zapiekanki z twarogiem, jajami i cukrem. I właśnie taki przepis dzisiaj prezentujemy, bo korzystamy również z przepisów przedwojennych mieszkańców naszego regionu.


Składniki:

250 g makaronu jajecznego (np. tagliatelle)
250 g białego sera – twarogu
200 g serka wiejskiego
3/4 szklanki śmietany
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki rodzynek
3 jajka
1 średnie jabłko
1 banan
1 łyżka masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu

Makaron podgotować w posolonej wodzie. Podgotować tzn. ma być on lekko twardy ponieważ dojdzie w piekarniku. Czas gotowania trzeba dobrać indywidualnie. Opłukać zimną wodą i odcedzić.
Jajka, twaróg, serek wiejski, śmietanę, rodzynki, cynamon, rozpuszczone masło, miód, ekstrakt waniliowy, pokrojonego banana i jabłko (bez skórki) dokładnie wymieszać. Dodać do makaronu i wymieszać. Formę do zapiekania posmarować masłem. Przełożyć do niej makaron. Piec w temperaturze 190 C przez około 25 – 30 minut. Makaron ma być ładnie zarumieniony od góry i dość ścisły. Po wyjęciu z piekarnika odrobinę przestudzić. Da się wtedy lepiej pokroić.














Komentarze

Popularne posty