niedziela, 4 stycznia 2015

Zupa ze szpinakiem i ciecierzycą


W tej zupie jest wszystko co porządna zupa powinna zawierać, ba a nawet więcej, bo przemycony w niej szpinak wcale nie odstrasza od niej. Zupka pełnowartościowa, treściwa i pyszna. Oczywiście można zrobić ją na wywarze jarzynowym, w wersji wegetariańskiej, ale my lubimy jak drobiowe co nieco pływa w postaci kawałeczków mięska.


Składniki:

1 korpus drobiowy
1 puszka pomidorów
1 por
2 marchewki
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
puszka ciecierzycy
1 czerwona papryka
100 g szpinaku
łyżka octu winnego 
łyżka masła 
sól, pieprz
łyżeczka cukru 


Korpus umyć, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu, szumując, dodać umytą i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Por i czosnek posiekać, podsmażyć na maśle. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę i dorzucić do pora. Całość dusić przez chwilę. Dodać puszkę pomidorów. Następnie wszystko dodać do bulionu. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut na wolnym ogniu. Wyjąć korpus, oddzielić mięso i wrzucić do zupy. Następnie dodać osączoną z zalewy i opłukaną ciecierzycę, ocet, sól, pieprz i cukier. Na koniec wrzucić szpinak i po kilku minutach zupa jest gotowa.










2 komentarze:

  1. Kolorowo, sycąco i zdrowo, czego chcieć więcej od zupy?

    OdpowiedzUsuń