poniedziałek, 12 stycznia 2015

Szaszłyki rybne


Szaszłyki nie musza być mięsne jak się okazuje tudzież jarzynowe. Ale ryba jak najbardziej nadaje się do nadziewania na kijki i grillowania. W towarzystwie pomidorków, oliwek i pieczarek prezentuje się, a co ważne smakuje jeszcze lepiej.


Składniki:

600 g filetu z ryby np. łososia
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
kilkanaście pomidorków koktajlowych
kilkanaście małych pieczarek
sól
pieprz

Oliwę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i drobno posiekaną natką pietruszki. Rybę pokroić w grubą kostkę i włożyć na godzinę do marynaty. Pieczarki i pomidorki dokładnie umyć. Rybę wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem. Nadziewać na patyczki do szaszłyków, przekładając oliwkami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi. Posmarować szaszłyki marynatą. Piec około 10 minut na średnio rozgrzanym grillu, obracać kilka razy. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz