poniedziałek, 5 stycznia 2015

Jabłka pieczone z miodem i winem


Doskonały deser na zimowe długie wieczory. Aromatyczny, rozgrzewający a przy tym zdrowy i polski, bo z naszych polskich jabłek. Tylko jak zjecie to proponujemy nie siadać za kierownicę


Składniki:

4 soczyste, kwaskowe jabłka
8 łyżek miodu gryczanego
8 łyżeczek masła
500 ml czerwonego wytrawnego wina
mielony cynamon

Jabłka przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wydrążoną stroną do góry, w każde nalać miodu. Nałożyć na wierzch po łyżeczce masła, posypać cynamonem, całość podlać  winem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut, podlewając kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem. Podawać na ciepło lub na zimno.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz