Tarta jabłkowo - migdałowa
Z tartami już tak jest, że albo się je lubi albo nie. My tarty lubimy i dlatego wspierając polskich sadowników proponujemy spróbować tę pyszną tartę z jabłkami i delikatnym posmakiem migdałów. Ze śliwkami też pewnie by była dobra, ale to już całkiem inna historia.
20 dag mąki
5 dag cukru pudru
10 dag masła
1 łyżka śmietany
Składniki na masę migdałową:
7 dag mielonych migdałów
8 dag cukru
4 łyżki śmietany
Składniki na masę jabłkową:
½ kg jabłek
8 dag cukru
½ szklanki rodzynek
Składniki na krem:
1 szklanka śmietany
2 jaja
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
Z podanych składników
zagęścić ciasto, wylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi. Upiec na złoty kolor.
Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka
drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej.
Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180
stopni około 25 minut.
świetne domowe ciacho, taka nietypowa szarlotka :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńByła pyszna, dodamy, że dość szybko "była" z "jest"!!
Usuń