sobota, 10 stycznia 2015

Brokułowa z ryżem


Brokuł można stosować nie tylko do ugotowania zwykłej jarzynówki czy też kremu z brokułów, nadaje się również do zupy z innymi dodatkami. Dzisiaj szef kuchni poleca, brokuła w towarzystwie ryżu i szpinaku do pysznej zupy brokułowej, zabielanej śmietaną. Można ją ugotować na bulionie mięsnym, lub wywarze warzywnym. 


Składniki:

1 brokuł
10 dag szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
porcja rosołowa lub udko
sól
pieprz
przyprawa typu kucharek
1 szklanka śmietany
50 g ryżu na sypko


Ugotować wywar, doprawiając przyprawą typu kucharek.  Na maśle przysmażyć rozgnieciony czosnek i dodać szpinak, dusić przez kilka minut doprawiając solą do smaku. Dodać brokuł podzielony na różyczki i dusić do miękkości. Całość dodać do gotującego się wywaru. Wrzucić ryż i gotować do miękkości. Zabielić zahartowaną śmietaną, doprawić do smaku. 







1 komentarz: