sobota, 24 stycznia 2015

Malakoff


Malakoff to ciasto takie jak niektórzy z nas lubią, proste, szybkie, bez pieczenia, a do tego pięknie się prezentuje i równie dobrze smakuje. Przez to, że składników nie jest dużo smak jest bardzo zgrany i w swej prostocie elegancki. Polecamy to ciasto z czystym sumieniem.


Składniki na blaszkę 20×20 cm:

Masa:
200 g miękkiego masła
2 żółtka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietanki 36%
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
około 30 biszkoptów typu kocie języczki
100 ml soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy (można również użyć rumu
2 słoiki konfitury wiśniowej
3 garście płatków migdałowych (podprażonych na suchej patelni)


Szklankę mleka zagotować wraz z cukrami. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka oraz mąki należy dokładnie zmiksować by nie było grudek i przelać do gotującego się mleka. Gotować na minimalnym ogniu do zgęstnienia. Wystudzić. Po ostudzeniu utrzeć masło na puch i dodawać po łyżce do budyniu. Na końcu dodać sok z cytryny.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć pierwszą warstwę biszkoptów, konfiturę w niewielkiej ilości oraz krem. Kolejną warstwę biszkoptów nasączyć w soku z pomarańczy, nałożyć ponownie konfiturę i krem. Gotowe ciasto posypać płatkami migdałowymi i schłodzić około 2 h w lodówce.














2 komentarze: