wtorek, 20 stycznia 2015

Bogracz


Zupa mocno mięsna, mocno gęsta i mocno pyszna. Trochę przerobiona na naszą nutę, ale niezmiennie dobra. Pożywności jej nikt nie odmówi, a smaku nie da się zapomnieć.


Składniki:

1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
200 g kiełbasy
500 g wieprzowiny
4 duże obrane ziemniaki
1 czerwona papryka
sól
pieprz
olej


Cebulę pokroić w kosteczkę. Czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, po chwili dodać czosnek i posypać obficie papryką. Kiełbasę pokroić w pół plasterki bądź w kostkę i dodać do cebuli z czosnkiem. Pokroić wieprzowinę i też ją dodać. Od czasu do czasu należy mieszać wszystko. Ziemniaki pokroić w kostkę, paprykę w paski i kolejno dodawać mieszając od czasu do czasu. Wlać wodę tak by wszystkie składniki bogracza były zakryte (lub nieco więcej). Można dodać odrobinę soli i pieprzu. Przykryć i gotować około godziny tak by wieprzowina była miękka. Doprawić do smaku jeśli trzeba. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz