niedziela, 25 stycznia 2015

Rosół drobiowy z klopsikami i kaszą kuskus


Lekki rosół z zaskakującymi dodatkami. Jak się okazuje kasza w rosole to nie jest coś niemożliwego, a wręcz bardzo przyjemnie się komponuje. Do tego lekkie pulpeciki mięsne i całkiem inny rosół, w wersji odmienionej i jakże wytwornej mamy.


Składniki:

1 skrzydło indyka
3 marchewki 
1 pietruszka
1 pęczek natki pietruszki 
1/2 szklanki kaszy kuskus
1/2 szklanki wody
sól
pieprz

Klopsiki drobiowe:
100 g mielonego mięsa drobiowego
1 jajko
1 mała cebulka
3-4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz


Do garnka z wodą wrzucić skrzydło, umyte i obrane warzywa. Gotować około 40 minut. W między  czasie przygotować klopsiki. Do miski z mielonym mięsem dodać jajko, obraną i drobno pokrojoną cebulkę, bułkę tartą, sól, pieprz. Dobrze wyrobić masę i formować małe kuleczki i delikatnie obtaczać w bułce tartej. Wrzucać  do rosołu 10 minut przed zakończeniem gotowania. Kaszę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie dodać do miseczek z rosołem.










1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń