Ciastko mieszane widelcem
Do produkcji ciasta ucieranego okazuje się, że nie potrzeba miksera, wystarczy tylko zwykły stołowy widelec. Proste składniki, proste wykonanie, a efekt zaskakująco dobry. Do tego smak jabłek lub innych ulubionych owoców np. śliwek czy gruszek jest smakiem w nim przewodnim.
Składniki:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
¾ szklanki śmietany
¾ szklanki oleju
3 szklanki mąki
1 proszek do pieczenia
4 jabłka (lub inne owoce)
Kruszonka:
1 łyżka smalcu
1 łyżka margaryny
3 łyżki cukru
5 łyżek mąki
Składniki wkładać do miski w kolejności podanej wyżej, cały czas mieszając widelcem aż do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w 16 –tki. Poukładać na ciastku.
Z podanych składników zrobić kruszonkę. Posypać po jabłkach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut.
Pyszne!
OdpowiedzUsuńDokładnie!!
UsuńPyszne ciasto, często robię właśnie ucierane, ale ucieram je mikserem.
OdpowiedzUsuń