sobota, 17 stycznia 2015

Kolorowe wspomnienie lata


Lato już mamy stanowczo za sobą, więc możemy je tylko wspominać. Do tego będzie nam potrzebnych kilka składników, pachnących latem i wakacjami nad morzem. Połączenie warzyw, sera typu feta, tuńczyka i wyrazistego sosu spowoduje, że zakochacie się w tej sałatce i na stałe włączycie ją do swojego menu.  

Składniki:

½ główki sałaty
100 g sera feta
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
15 czarnych oliwek
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 pomidory
½ puszki kukurydzy
koperek

Sos:
¾ szklanki oliwy
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka płynnego miodu
sól
pieprz

Wszystkie składniki sosu zmieszać w szczelnie zamkniętym słoiku. Sałatę umyć i porwać do salaterki. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić również w kostkę. Oliwki pokroić na mniejsze cząstki. Ser pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Kukurydze odsączyć i dodać do pozostałych składników. Wszystko delikatnie wymieszać, nakładać na talerzyki i polać każdą porcję sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz