środa, 14 stycznia 2015

Zdrowe danie z szybkowara


Jak jednym z Twoich noworocznych postanowień jest zrzucenie paru zbędnych kilogramów to to jest danie dla Ciebie. Bo nie dość, że proste, szybkie, nie wymagające dużego nakładu pracy to jeszcze dostarcza naszym organizmom dużo większej ilości witamin i mikroelementów, bo taka jest zasada gotowania pod zwiększonym ciśnieniem. Polecamy to danie na obiad, bo jest naprawdę smaczne, a do tego niskokaloryczne.


Składniki:

5-6 plastrów mięsa z szynki przyprawionych ulubionymi przyprawami (nie szalejcie z solą, bo warzywa oddadzą sól zawartą w sobie)
4 ziemniaki
mieszanka warzyw mrożonych według uznania: warzywa na patelnie lub po garści marchewki, brokuła, fasolki szparagowej, kalafiora, co tam macie czy lubicie
2 łyżki oleju rzepakowego
pół szklanki wody

Mięso podsmażyć z obu stron, tzn.na szybko, aby pozamykać pory i by nie było suche. W szybkowarze ułożyć od dołu: ziemniaki, warzywa mrożone, mięso i ponownie odrobinę warzyw, podlać wodą i ewentualnie posypać koperkiem. Szczelnie zamknąć szybkowar i najlepiej postępować zgodnie z jego instrukcją. My natomiast od zagotowania zazwyczaj zmniejszamy dopływ ciepła pod garnkiem i maksymalnie gotujemy 10 minut. Następnie koniecznie należy schłodzić szybkowar pod zimną wodą i ostrożnie otworzyć.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz