środa, 7 stycznia 2015

Pieczeń z marchwią i porami


Pieczeń z wieprzowego mięsa mielonego w wersji bardzo oryginalnej. Chude mięso mielone mocno przyprawione, przekładane duszonymi warzywami i zapiekane pod serem żółtym to musi być pyszne. I jest, jak najbardziej zachęcamy do podjęcia próby i wykonanai tej potrawy zamiast tradycyjnych mielonych.

Składniki:         

70 dag mięsa mielonego
2 cebule
1 por
2 marchewki
5 łyżek masła
2 jajka
8 łyżek bułki tartej
3 ząbki czosnku
½ szklanki śmietany
20 dag sera żółtego
sól
pieprz 
papryka


Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach masła. 5 łyżek bułki tartej zalać śmietaną i odstawić. 
Mięso wymieszać z namoczoną bułką wraz ze śmietaną, cebulą, jajkami, solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym czosnkiem dobrze wyrobić. Marchewkę umyć i obrać. Pory oczyścić umyć i obrać, pokroić. Na patelni roztopić masło poddusić pora i marchewkę. Natłuścić formę wyłożyć do niej połowę masy, wygładzić. Na środku ułożyć pory, i marchewki, przykryć mięsem i docisnąć. Piec 1 godzinę 15 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz