czwartek, 15 stycznia 2015

Zupa z Luizjany


Nie wiemy dlaczego ta zupa jest z Luizjany, i czy faktycznie jest, czy tylko nazwał ją sobie tak ktoś. Zresztą nie ważne, jest smaczna i oto chodzi nam najczęściej. Pikantna z posmakiem rybnym i kilkoma dodatkowymi składnikami zaspokoi głodne brzuszki i połechce kubki smakowe.


Składniki:

2 litry bulionu drobiowego
2 łyżki masła
1 pełna łyżka mąki
1 mała cebula
1/2 małego pora
200 g piersi kurczaka 
1 żółta lub zielona papryka
1 puszka kukurydzy
200 g paluszków surimi 
świeża papryczka chili 

oraz:
natka pietruszki
1/2 łyżki oliwy extra vergine (opcjonalnie)
szczypiorek
sól
pieprz
szczypta cukru
limonka


Przygotować wszystkie składniki, warzywa posiekać. Bulion zagotować.
Na patelni roztopić i podgrzać 1 łyżkę masła, dodać mąkę i smażyć przez około 3 - 4 minuty aż będzie złocista. Wlewać po łyżce gorący bulion (w sumie około pół szklanki) cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. Odstawić.
W większym garnku roztopić drugą łyżkę masła, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać pokrojonego w plastry pora i smażyć mieszając co chwilę przez około 2 - 3 minuty. Przesunąć warzywa na bok, a w środek włożyć pokrojoną w paski pierś kurczaka. Obsmażyć mięso z dwóch stron.
Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz kukurydzę i podgrzewać wszystko przez około 2 - 3 minuty. Dodać gęsty sos z patelni i gotować razem przez około 1 - 2 minuty. Wlać resztę gorącego bulionu i zagotować. Gotować przez około 4 minuty.
Do zupy dodać pokrojone na kawałki paluszki surimi i na małym ogniu podgrzewać przez około 2 minuty. W międzyczasie dodać chili, posiekaną natkę pietruszki, oliwę extra vergine a na koniec posiekany szczypiorek.
Doprawić solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku z limonki. Jeśli chcemy, można dodatkowo zagęścić zupę częścią zmiksowanej kukurydzy wyłowionej z zupy.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz