piątek, 16 stycznia 2015

Ruskie naleśniki


Niech Was ta nazwa nie zwiedzie, nie są to naleśniki z alkoholem czy tym podobnym. Są to po prostu naleśniki z nadzieniem przygotowanym jak do ruskich pierogów, zawinięte w rulon, opanierowane i przysmażone na rumiano. Kolejna propozycja dla fanów pierogów na skróty, smak identyczny z naturalnym, a wykonanie dużo prostsze.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe: 
3 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki oleju
4 jaja
szczypta soli
2 niepełne szklanki gorącej wody

Z podanych składników sporządzić ciasto, dodając pod koniec gorącą wodę. Smażyć naleśniki na dużej patelni.

Farsz: 
750 g ziemniaków
250 g twarogu
2 cebule
2 łyżki masła
sól
pieprz

Dodatkowo:
bułka tarta
jaja
olej


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Połączyć z ze zmielonym twarogiem, przeciśniętymi przez praskę ziemniakami. Doprawić mocno do smaku solą i pieprzem.

Smarować naleśniki i zwijać jak krokiety. Panierować w jajku i w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz