Sałatka z makrelą i pomarańczą
Sałatka wykwintna jak się okazuje w smaku, a z pospolitą makrelą, rybą ciut niedocenianą w Polsce. Może nie tyle co niedocenianą co sprowadzoną do roli podrzędnej ryby na kolacje lub do pasty rybnej w internacie. A okazuje się, że wystarczy ją trochę podrasować składnikami i jest całkiem przyzwoitym składnikiem w super sałatce.
Składniki:
1 wędzony filet
z makreli
1 duża
pomarańcza
1 jabłko
2 łodygi selera
naciowego
2 łyżki
orzechów włoskich
klika listków
dowolnej sałaty
Sos:
1 łyżeczka
skórki otartej z pomarańczy
3 łyżki soku
z pomarańczy
2 łyżki soku
pomidorowego
pieprz
1 łyżka
miodu
2 łyżki
drobno posiekanego szczypiorku
Filet z
makreli obrać ze skórki, podzielić na kawałki usunąć ewentualne ości. Pomarańczę
obrać, pozbawić białych części i pokroić na kawałki. Jabłko umyć, obrać
pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cieniutkie plasterki. Selera naciowego
umyć i pokroić w 0,5 cm paseczki. Orzechy drobno posiekać. Sałatę opłukać i
porwać na drobniejsze części.
Składniki
sosu dokładnie wymieszać. Sos wlać do salaterki, wrzucić kawałki pomarańczy,
plasterki jabłka, seler i makrelę. Starannie wymieszać. Talerz wyłożyć listkami
sałaty, na nie ułożyć sałatkę i posypać posiekanymi orzechami.
fajne polaczenia smakowe mniam :)
OdpowiedzUsuńFajne dla amatorów ryb ze słodkimi owocami, pozdrawiamy
Usuń