poniedziałek, 26 stycznia 2015

Sałatka z makrelą i pomarańczą


Sałatka wykwintna jak się okazuje w smaku, a z pospolitą makrelą, rybą ciut niedocenianą w Polsce. Może nie tyle co niedocenianą co sprowadzoną do roli podrzędnej ryby na kolacje lub do pasty rybnej w internacie. A okazuje się, że wystarczy ją trochę podrasować składnikami i jest całkiem przyzwoitym składnikiem w super sałatce.


Składniki:

1 wędzony filet z makreli
1 duża pomarańcza
1 jabłko
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki orzechów włoskich
klika listków dowolnej sałaty

Sos:
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki soku pomidorowego
pieprz
1 łyżka miodu
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Filet z makreli obrać ze skórki, podzielić na kawałki usunąć ewentualne ości. Pomarańczę obrać, pozbawić białych części i pokroić na kawałki. Jabłko umyć, obrać pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cieniutkie plasterki. Selera naciowego umyć i pokroić w 0,5 cm paseczki. Orzechy drobno posiekać. Sałatę opłukać i porwać na drobniejsze części.
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Sos wlać do salaterki, wrzucić kawałki pomarańczy, plasterki jabłka, seler i makrelę. Starannie wymieszać. Talerz wyłożyć listkami sałaty, na nie ułożyć sałatkę i posypać posiekanymi orzechami.










2 komentarze: