niedziela, 18 stycznia 2015

Rafaello białe


Dziewiczo białe ciasto z posypką kokosową. Proste, a zarazem wykwintne, zaspokoi podniebienia najbardziej wymagającym smakoszom. Do kawy na podwieczorek niedzielny idealne.


Składniki:

Biszkopt:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, wymieszać z żółtkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 °C. Przestudzić.

Krem
200 g wiórków kokosowych
500 ml śmietanki 30%
2 śnieżki
2 białe czekolady
2-3 łyżki żelatyny
1 cytryna
spirytus

W 250 ml śmietanki rozpuścić czekoladę ostudzić. Drugie 250 ml śmietanki, ubić ze śnieżkami, dodać ostudzona czekoladę, przestudzoną żelatynę (rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody), 100 g wiórkó kokosowych, sok z cytryny, spirytus. Dokładnie wymieszać. 

Biszkopt przekroić i nasączyć, przełożyć 2/3 części masy. Resztą masy posmarować wierzch i obsypać pozostałymi wiórkami. 












2 komentarze:

  1. Super, wspaniale wygląda. Spróbuję. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego.
    iwona
    http://czekolada2.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń