czwartek, 8 stycznia 2015

Zapiekanka francuska


Ziemniaki nie muszą być nudne jak się okazuje. Wystarczy kilka dodatkowych składników i zabiegów, aby nadać im wyrafinowany smak i wygląd, a robią furorę na naszym stole.


Składniki:

500 g ziemniaków
500 g porów
200 g gęstej śmietany 18%
100 g sera ementaler
1 łyżeczka curry
100 ml bulionu warzywnego
2 żółtka
odrobina masła
pieprz
sól


Ziemniaki obrać i podgotować około 10 minut w osolonej wodzie. W osobnym garnku obgotować pora przez mniej więcej 10 minut. Ziemniaki i pory pokroić w talarki. Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną masła, układać naprzemiennie warstwy ziemniaków i porów. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Bulion warzywny wlać na zapiekankę. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Starty ser, śmietanę, żółtka oraz curry wymieszać. Po 25 minutach pieczenia zapiekanki z ziemniaków i porów wyjąć ją z piekarnika, dodać sos śmietanowy, przykryć folią i piec jeszcze około 30 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia zdjąć z naczynia folię aluminiową. Doskonale smakuje jako samodzielne danie lub dodatek do mięs lub ryb.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz