piątek, 23 stycznia 2015

Pstrąg a'la łosoś

Pstrąg udający łososia - bardzo proszę. Ryba, której Polacy dużo nie jedzą, w wydaniu wykwintnym, pysznym i subtelnym. W zasadzie można tak postąpić z każdą rybą filetowaną lub nie. Propozycja na obiad lub na romantyczną kolację przy świecach.

 Składniki:

1 kg filetu z pstrąga łososiowego
4 łyżki masła
cytryna
pieprz  czarny i ziołowy
garść pestek słonecznika prażonych na suchej patelni


Filet opłukać, wyporcjować przyprawić i zawinąć szczelnie w folie kładąc po łyżeczce masła. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku około 20 minut. Podawać z dowolną surówką i dodatkiem skrobiowym posypany ziarnami słonecznika i skropioną sokiem z cytryny.
PS. Nie należy kropić surowej ryby sokiem z cytryny lub limonki








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz