Schabowy po lubelsku

Mieszkamy na Lubelszczyźnie, ale recepturę na schabowego po lubelsku odkryliśmy dopiero niedawno. Co prawda słyszeliśmy o takim sposobie robienia schabowych ale nie do końca byliśmy pewni. Przepis nie wyszukany a kotlety bardzo smaczne, oryginalności nadaje im mąka gryczana. Spróbujcie sami, tylko pamiętajcie, że schab musi być dobrej jakości. 

Składniki:

4 kotlety schabowe
2 jajka
sól
pieprz
papryka
mąka gryczana
olej do smażenia

Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem, natrzeć solą pieprzem, papryką słodką i odstawić na godzinę do lodówki. Jajka roztrzepać. Każdy kotlet panierować kilkukrotnie w mące gryczanej i jajku. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. 






Komentarze

  1. Często zaglądam na tę stronę. Najbardziej czekam na przepisy regionalne, szczególnie lubelskie. Mieszkam w Warszawie, ale niedaleko Białej Podlaskiej mam siedlisko. Jest mi przykro, że młodzi ludzie często nie znają, a nawet wstydzą się kuchni swoich dziadków, imponuje im pizza, hamburgery czy kebab. Dla mnie Podlasie kojarzy się z soczewicą, potrawami z mąki i kaszy gryczanej, cebularzami posypanymi makiem, pierogami z serem i miętą, czy postnymi gołąbkami.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty