Kluski kładzione z jabłkiem

Do tej receptury podchodziliśmy początkowo z dystansem. Niby składniki proste, ale jabłko do klusków. Nasze obawy okazała się niesłuszne. Zrobiliśmy bardzo delikatne, mięciutkie kluski, które z dodatkiem masła, śmietany i cukru smakowały wybornie. To idealny posiłek dla dzieci, które uwielbiają różnego rodzaju klusie. 

Składniki:

200g mąki
1 jajko
125g startego jabłka
200 ml wody

Do podania:
40g masła
cukier
śmietana

Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Wymieszać jajko z wodą, dodawać stopniowo mąkę, dokładnie wmieszać. Wyrabiać ciasto. Ustalić jego gęstość: po nachyleniu naczynia ciasto powinno zlewać się powoli. jabłko zetrzeć na tarce i połączyć z ciastem., wymieszać. Formować kluski łyżką. Gotować w lekko osolonej wodzie. po ugotowaniu przelać wodą, odcedzić i porcjować. Podawać polane masłem z gęstą śmietaną i posypane cukrem.







Komentarze

Popularne posty