Surówka koperkowa

Przyjemny dodatek witaminowy do obiadu mięsnego lub przekąska jeśli ktoś lubi warzywa. W oryginalnym przepisie jest biała papryka, ale nam się jej nie udało kupić, dlatego użyliśmy żółtej. Połowa znikła zanim zaczęliśmy ekspedycję. 

Składniki:

3 marchewki
1/3 selera
1 papryka żółta
1 pęczek świeżego koperku

Sos: 
2 łyżki octu winnego
2 łyżki ciepłej wody
2 łyżki oleju rzepakowego 
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru brzozowego
sól do smaku
pieprz

Cukier brzozowy (ksylitol) rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody, dodać ocet winny, olej rzepakowy, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól do smaku i dokładnie wymieszać.
Obrane marchewki i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białą paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić ją w drobną kostkę. Pęczek koperku posiekać. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski, zalać wcześniej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać. Całość doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Gotową surówkę wstawić do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.







Komentarze

Popularne posty