Zupa z kurczaka ale nie rosół

Każdy Polak myśląc o zupie z kury ma na myśli rosół, już taka nasza przypadłość. My trochę jak zwykle na przekór zrobiliśmy zupę z kurczaka ale z nieco innymi dodatkami niż do rosołu i otrzymaliśmy pyszne rozgrzewające danie, które może być alternatywą dla niedzielnego rosołu. 

Składniki:

2-3 udka lub korpusy 
4 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 duża cebula
300 ml tłustej śmietany
400 g zielonego groszku mrożonego
2 czerwone papryki
1 szklanka makaronu
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz do smaku

Udka włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Wyłowić je, obrać i rzucić do wywaru
W międzyczasie obrać cebulę i pokroić  w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku na oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać warzywa i dusić razem. Gdy warzywa się podsmażą dolać tyle wody, aby przykryła warzywa. Gotować do miękkości. 
Do wywaru dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz makaron i gotować na małym gazie. Po 5 minutach dorzucić zielony groszek i uduszone warzywa. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku. 







Komentarze

Popularne posty