Kulki z mięsa z rosołu
Czy wy też macie zawsze problem co zrobić z mięsem z rosołu? My przerabiamy na racuszki, rolady czy też inne kotleciki by nic się nie zmarnowało. Tym razem zrobiliśmy kulki. W smaku przypominają nieco nugetsy. Jeśli podacie je z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i oczywiście ketchupem, młodzież spałaszuje je w mig.
450g ugotowanego kurczaka
2 łyżki mąki
łyżka bułki tartej
150g sera żółtego
papryka słodka
papryka ostra
sól
1 jajko
pieprz
70 ml mleka
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Ugotowane mięso z kurczaka pokroić bardzo drobno lub porozrywać wzdłuż włókien. Ser żółty zetrzeć. Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić. Masę dokładnie wyrobić. Formować niewielkie kulki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz