Racuszki z mięsa z rosołu

W wielu domach w poniedziałek jest dylemat co zrobić z mięsem z niedzielnego rosołu. Oczywiści można zrobić potrawkę, czy upiec udka, ale nam się już to znudziło. Robiliśmy kotleciki, a dziś racuszki. Wyszły pyszne i nikt się nawet nie zorientował, że to obiad z odzysku. 
Składniki:

2 udka z rosołu
włoszczyzna z rosołu
1 cebula
2 jajka
3 łyżki śmietany 18%
3-4 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia

Mięso z udek oddzielić od kości i drobno pokroić. Włoszczyznę z rosołu (marchew, pietruszka, seler) pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać jajka, śmietanę, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć racuszki na złoty kolor. 







Komentarze

Popularne posty