Azjatycka zupa z kurczakiem

Zupa, przy której przygotowaniu jest trochę pracy w postaci krojenia i siekania, ale na prawdę warto. Końcowy efekt nam wszystko wynagrodzi. Bardzo ciekawy smak i super uzupełniające się struktury. Jeśli chcecie zabłysnąć przed swoimi gośćmi to polecamy przygotować tę zupę. 

Składniki:

1 pęczek natki pietruszki   
40g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
3 łyżki prażonej cebulki
500 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w 1,5-2 cm paski
2 ząbki czosnku
50 g sosu sojowego
45 g oleju sezamowego
20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
1-2 czerwone papryczki chili, 
200 g pieczarek, pokrojonych w 5 mm plastry
200 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
1,5 litra bulionu warzywnego
2 szczypty pieprzu czarnego 
100 g makaronu ryżowego
50 g liści szpinaku 
szczypiorek

Posiekać natkę pietruszki i orzeszki ziemne. Dodać prażoną cebulkę, wymieszać, odstawić. Posiekać czosnek, dodać 40 g sosu sojowego i 20g oleju sezamowego, wymieszać. Przełożyć do miski z odważonym kurczakiem, dokładnie wymieszać, odstawić. Posiekać imbir i chili, a następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem sezamowym. Dusić pieczarki przez około 5 minut. Przełożyć do garnka. Dodać marchewkę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i pieprz, gotować przez około 10 minut, delikatnie mieszając. Dodać zamarynowanego kurczaka, szpinak, cebulę dymkę i pozostałe 10 g sosu sojowego, przemieszać, gotować przez 20 minut. Makaron zalać gorącą wodą, odstawić do namoczenia zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odsączyć. Do garnka dodać odsączony makaron, wymieszać, gotować przez 2 minuty. Zupę podawać udekorowaną rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki z orzeszkami ziemnymi i prażoną cebulką.








Komentarze

Popularne posty