Makaroniki

Ćwiczymy, ćwiczymy i uzyskujemy coraz bardziej zadawalające nas efekty. Tym razem zielone makaroniki z kremem ze śmietanki i serka mascarpone. Na razie kombinujemy tylko z kolorami, smakami będziemy wkrótce, jak nabierzemy wprawy. 
 
Składniki:

Ciasto: 
100 g białek
50 g cukru
110 g mąki migdałowej
200 g cukru pudru
barwnik

Białka ubić z 50g cukru i barwnikiem. Mąkę migdałową połączyć z  cukrem pudrem i przesiać przez sito. Dodać do ubitych białek, delikatnie połączyć . Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i formować małe kółka, zostawić na 60 minut, następnie piec ok 15 minut w temp. 150 stopni na funkcji termoobieg. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Krem:
250 g śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
cukier puder do smaku

Śmietankę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem (wg uznania) na gęsty krem, można dodać barwik. Przełożyć makaroniki.
 




 

Komentarze

Popularne posty