Zupa serowa z kalafiorem i boczkiem

Zupa serowa nieco inaczej w bardziej nowoczesnej i wyszukanej wersji. Jej smak podkreśla ser mimolette, który jednocześnie nadaje ciekawego smaku jak i podkręca kolor zupy. Całości dopełniają chrupiące chipsy z boczku i odrobina natki pietruszki. 

 
Składniki: 


1,5 l bulionu z kurczaka
3 średnie ziemniak
1 kalafior 
1/2 szklanki śmietanki
300 g sera mimolette
8 plasterków boczku wędzonego
natka pietruszki lub bazylia
 
Zagotować bulion razem z pokrojonym w kostkę ziemniakami. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać różyczki kalafiora i gotować jeszcze 5-7 minut. Wyjąć z bulionu garść różyczek i odłożyć na bok. Resztę zupy zmiksować na gładko ze śmietanką i ponownie zagotować. Po zagotowaniu zestawić ją z ognia, dodać ser starty na tarce i mieszać, do rozpuszczenia sera, już nie gotując. Boczek usmażyć na chrupiąco
Wyłożyć zupę na talarze, dodać odłożone, ugotowane różyczki kalafiora i posypać kawałkami usmażonego boczku. Dodać kilka listków natki pietruszki lub bazylii.








Komentarze

Popularne posty