Zielone naleśniki z twarożkiem

Coś ciekawego dla miłośników naleśników. Tym razem w kolorze zielonym, dla przywołania wiosny. Jest to również sposób aby przemycić szpinak w diecie niejadków. Do tego prosty farsz z twarogu, ulubione owoce i gotowe. 
Składniki:

Ciasto:
2 jajka
1 duża garść świeżego szpinaku
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżeczka ksylitolu/cukru
1 szczypta soli
2 łyżki oleju

Nadzienie:
250 g sera białego półtłustego
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ksylitolu/cukru
kilka kropli ekstraktu waniliowego

Do podania:
krem pistacjowy
ulubione owoce

Jaja, cukier, odrobinę mleka i szpinak zblendować. Wlać do miski z mąką, mlekiem, olejem, solą i miksować na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzać i partiami smażyć naleśniki. 
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie ugnieść widelcem, doprawić do smaku i rozsmarować na naleśnikach. Zwinąć i podawać z kremem pistacjowym i ulubionymi. 







Komentarze

Popularne posty