Blok z matchą
Niezwykle urzekający smak i kolor ma nasza dzisiejsza słodkość. To wszystko dzięki dodatkowi matchy czyli sproszkowanej zielonej herbaty o wyjątkowych właściwościach. Matcha jest bogatym źródłem katechin, które z kolei zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, oraz obniżają poziom cholesterolu. Zatem na zdrowie.
Składniki:
1 kostka masła
100 g cukru pudru
300 g pełnego mleka w proszku
150 – 200 ml wody
2 płaskie łyżki japońskiej matchy
160 g herbatników maślanych
żurawina suszona bez cukru
100 g cukru pudru
300 g pełnego mleka w proszku
150 – 200 ml wody
2 płaskie łyżki japońskiej matchy
160 g herbatników maślanych
żurawina suszona bez cukru
garść dowolnych orzechów
Foremkę keksówkę wyłożyć papierem. Ciastka rozdrobnić nożem. W dużym garnku na małym ogniu roztopić masło z cukrem pudrem. Do małego garnuszka wsypać matchę i dodać kilka łyżek wody – rozetrzeć na pastę bez grudek. Wlać resztę wody, wymieszać dokładnie i wlać do masła. Wymieszać i wsypać mleko w proszku cały czas mieszając, aż masa dobrze się połączy. Następnie dodać pokruszone ciastka i suszoną żurawinę. Wymieszać, aby dobrze rozłożyły się w całej masie i przekładać partiami do foremki, ubijając każdą warstwę łyżką. Na końcu, wyrównać wierzch, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz