Polędwiczki w sosie ze szparagami
Szparagi zyskały w ostatnich latach dużą popularność w Polsce, i dobrze bo są smaczne i zdrowe. Jedyny minus to dość krótki sezon ich występowania. My dziś przyrządziliśmy polędwiczki w delikatnym sosie ze szparagami. Do tego ziemniaczki i wyszedł pyszny obiad.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
2 ząbki czosnku
sól
suszony tymianek
½ łyżeczki kurkumy
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki oliwy
100 g wędzonego boczku
1 cebula
¼ szklanka bulionu
½ szklanki śmietanki 30%
2 łyżki posiekanego koperku
Polędwicę pokroić na 2 cm plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i kurkumą. Następnie natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oliwy. Odłożyć na kilka godzin do zamarynowania pod przykryciem.
Szparagi umyć, odłamać twarde i zdrewniałe końce. Resztę łodyżek pokroić na 2 cm kawałki, główki zachować w całości.
Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy. Na dużym ogniu smażyć polędwiczki po ok. 2 minuty z każdej strony. Po obsmażeniu odłożyć na talerz. Na tę samą patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i smażyć mieszając aż się wytopi. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, zmniejszyć ogień i mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty, aż cebula się zeszkli a boczek wytopi.
Dodać szparagi, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez ok. 2 minuty. Włożyć z powrotem mięso, wlać bulion i zagotować.
Dodać śmietankę i wymieszać. Gotować przez 5 minut co jakiś czas poruszając patelnią. Doprawić do smaku i posypać koperkiem
Komentarze
Prześlij komentarz