Skyrnik z malinami

Delikatny skyrnik, który smakuje jak sernik. My przygotowaliśmy go z mrożonymi malinami ale równie dobrze mogą być to truskawki lub inne owoce. Oczywiście w sezonie owoce mogą być świeże. Polecamy również po ostudzeniu schłodzić ciasto wtedy lepiej się kroi. 


Składniki:

Spód:
200 g herbatników pełnoziarnistych
80 g masła

Masa serowa:
500 g skyru naturalnego
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatki:
200 g świeżych lub mrożonych malin
cukier puder do posypania

Zmiksować herbatniki na drobno, rozpuścić masło i połączyć z pokruszonymi herbatnikami, aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Wyłożyć masą spód tortownicy o średnicy 18 cm i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 20 minut.
Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj skyr, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy, delikatnie mieszając, aż masa będzie jednolita.
Na przygotowany spód wylać masę serową i równomiernie rozprowadzić maliny na wierzchu. Piec w temperaturze 160°C przez około 50 minut, aż masa stężeje i lekko się zarumieni. Po upieczeniu ostudzić całkowicie. Ciasto można posypać  cukrem pudrem przed podaniem.








Komentarze

Popularne posty