Rabarbarowa chmurka



Ciasta rabarbarowe to ciasto dla nas na przełom maja-czerwca idealne.  Kwaskowatość rabarbaru niweluje słodycz bezy.  Wszystko idealnie zgrywa się. Pięknie wygląda, smakuje, szybkie ciasto na szybkie okazje bez napinki.


Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki
5 żółtek
200 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
szczypta soli

Dodatkowo:
kilka łodyg rabarbaru
1 łyżka cukru

Wymiary formy: 25x36 cm. Składniki na kruche ciasto dać do miski lub na stolnicę. Zagnieść na jednolite ciasto. Następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozłożyć na blaszce i docisnąć dłonią. W międzyczasie rabarbar pokroić w dużą kostkę i posypać łyżką cukru. Rabarbar wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, ciągle miksując do białek wsypać cukier. Szklistą masę białkową wyłożyć na rabarbar i łyżką na wierzchu tworzyć nierówności. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec około 50 min. Jeżeli beza za mocno się spieka można ją przykryć papierem do pieczenia.











Komentarze

Popularne posty