Ciasteczka rabarbarowe
Sezon
rabarbarowy w pełni to mamy coś dla miłośników kwaśnych kijów. Małe,
poręczne a przy tym słodko-kwaśne ciasteczka idealne do kawy czy
herbaty. Zwłaszcza dobrze smakują na łonie natury, po wiosennym
spacerze.
Składniki:
Składniki:
90g masła
100g cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru
waniliowego
1 łyżeczka mleka
100g gorzkiej czekolady
140g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
szczypta soli
125g świeżego rabarbaru
Rabarbar
umyć i pokroić na kawałki 0,5- 1cm. Masło i cukier przełożyć do garnka i
podgrzewać, ciągle mieszając, aż masło się roztopi. Pozostawić do ostygnięcia.
Gdy masło
z cukrem ostygnie, dodać jajko, cukier waniliowy i mleko. Całość wymieszać
trzepaczką.
W osobnej
misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i posiekaną na grube
kawałki czekoladę.
Połączyć
płynne i suche składniki, mieszając łyżką. Na końcu wmieszać rabarbar.
Przy pomocy dwóch
łyżeczek wykładać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Między
ciasteczkami należy zachować spory odstęp). Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku 10 minut w
temperaturze 190°C. Kolejno zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec dalej
15- 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz