Muffinki - keksiki
Takie małe ciasteczka a tyle radości sprawiają.. małym i dużym. Oczywiście jak to przy muffinkach bywa składników tutaj niewiele, wykonania również, a przyjemności co niemiara. Muffinki z dużą zawartością bakalii polecają się do schrupania.
Składniki:
margaryna lub masło
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wódki
1 szklanka bakali
czekolada gorzka
Margarynę utrzeć z cukrem, mąkę przesiać z proszkiem, jaja wbić do miseczki i na przemian dodawaj do ciasta, bakalie (morele , orzechy włoskie, śliwa suszona i figi) pokroić w kostkę skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe, płatki migdałowe i rodzynki zostawić w całości oprószyć mąką, następnie dolać rum, przełożyć do foremek od muffinek piecz w temp.180 stopni 20 minut, po upieczeniu ozdobić roztopioną czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz