Marynowany schab pieczony
Sami wiecie jakie bywają wędliny ze sklepu, zanim dojdziemy do domu to połowa nam wycieknie. Dlatego zachęcamy do samodzielnego pieczenia mięs, bo wtedy wiecie co tam dodacie. Nasz schab może być zarówno wędliną, jak i z dodatkiem ulubionego sosu drugim daniem.
Składniki:
ok 1,2 kg schabu bez kości
2 l wody
2 łyżki czubate soli
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
6 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki soli peklowej
ulubiona przyprawa do wieprzowiny
Wodę zagotować, dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i sól peklową. Ostudzić. następnie dodać pokrojony czosnek. mięso ponakłuwać i zanurzyć w marynacie. Pozostawić na 3-7 dni w chłodnym miejscu. Codziennie mięso przekładać i nakłuwać. Po tym czasie wyjąć z marynaty. osuszyć ręcznikiem papierowym. Osznurować sznurkiem do mięs. Obsypać ulubioną przyprawą do wieprzowiny i upiec w rękawie do pieczenia. Czas pieczenia ok 1 godz na 1 kg mięsa. temperatura 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz