Marynowany schab pieczony
Składniki:
ok 1,2 kg schabu bez kości
2 l wody
2 łyżki czubate soli
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
6 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki soli peklowej
ulubiona przyprawa do wieprzowiny
Wodę zagotować, dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i sól peklową. Ostudzić. następnie dodać pokrojony czosnek. mięso ponakłuwać i zanurzyć w marynacie. Pozostawić na 3-7 dni w chłodnym miejscu. Codziennie mięso przekładać i nakłuwać. Po tym czasie wyjąć z marynaty. osuszyć ręcznikiem papierowym. Osznurować sznurkiem do mięs. Obsypać ulubioną przyprawą do wieprzowiny i upiec w rękawie do pieczenia. Czas pieczenia ok 1 godz na 1 kg mięsa. temperatura 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz