Mus jabłkowy do drobiu
Jak mus to mus... do drobiu bardzo ładnie pasuje. Podkreśla delikatność tego rodzaju mięsiwa, nadaje lekko winny smak i po prostu jest doskonałym urozmaiceniem do potraw z drobiu. Doskonałym i niezwykle eleganckim.
Składniki:
1 kg jabłek
1 duża garść suszonej żurawiny
sok z 1 pomarańczy
2 jabłka pieczone z drobiem
majeranek
sól
Jabłka umyć obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnuszka dodać żurawinę, podlać sokiem z pomarańczy i dusić na małym ogniu. Po pewnym czasie dodać kawałki pieczonych jabłek i majeranek. Dalej dusić aż jabłka zaczną się rozpadać. Całość dokładnie zblendować i doprawić do smaku. Podawać na ciepło lub zimno z pieczonym drobiem.
Komentarze
Prześlij komentarz