Jogurtowe racuszki z jabłkiem
Gdy nachodzi ochota na coś słodkiego a w lodówce trochę jogurtu i jedno jabłko, to my spieszymy z pomocą. Coś słodkiego oczywiście zrobimy i to jeszcze jakiego dobrego. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku rumiane słodkości - racuszki z jabłkiem.
Składniki:
1
szklanka jogurtu naturalnego
1
jajko
1
szklanka mąki
1
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżki cukru
1
jabłko
olej
do smażenia
cukier
puder do posypania
Jogurt naturalny
rozetrzeć z jajkiem. Dodać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia i wymieszać
na gładką masę. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w małą kosteczkę Pokrojone
jabłko dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką
małe racuszki. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z
patelni odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać posypane
cukrem pudrem.
my bardzo lubimy takie placuszki
OdpowiedzUsuń