Zupa z orzechami
Zupa inna niż wszystkie, ze względu na składniki podstawowe jak i dodatki. Lubimy generalnie zupy, a takie trochę inne nawet bardziej. Można by rzec, że lubimy eksperymentować z zupami, a ten eksperyment wyszedł nam wyjątkowo dobrze. Na pewno powtórzymy ten przepis nie jeden raz.
Składniki:
2 łyżki oliwy extra vergine
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 por
1 szklanka różyczek kalafiora
2 szklanki rosołu z kurczaka
1/2 szklanki mleka
łyżka śmietany
1/2 szklanki grubo pokrojonych prażonych orzechów włoskich
1/4 szklanki sera żółtego
drobno posiekana skórka cytrynowa
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Oliwę rozgrzać w garnku o grubym dnie na średnim ogniu, wrzucić pokrojonego w plasterki pora i smażyć pod przykryciem, aż się zeszkli. Dodać kalafiora oraz rosół i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, po czym zblendować całość. Zabielić mlekiem wymieszanym ze śmietaną i dodać orzechy. Chwilę gotować. Zupę podawać w ogrzanych miseczkach, z serem wymieszanym ze skórką cytrynową. Z wierzchu posypać szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz