Słodkie drożdżówki z czekoladą - rogaliki
Rogaliki czekoladowo-czkoladowe.. a dlaczego, a no dlatego, że nadziane czekoladą i moczone w czekoladzie, a co zostało nam jej dużo to taki był pomysł. A kto nam zabroni, a no nikt, to tak sobie zaczekoladowaliśmy.
Składniki:Ciasto:
600 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdże
300 ml mleka
150 g cukru
100 g masła
4 żółtka
1 jajko
cukier puder
Czekolada:
200 g masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
Żelatynę zalać odrobiną wody, mieszać i odstawić by spęczniała. Resztę składników na czekoladę przełożyć do rondelka i podgrzewać, aż połączą się ze sobą. Dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia Ostudzić całkowicie, aż stężeje.
Mleko delikatnie podgrzać, w ciepłym rozetrzeć drożdże, dodać cukier wymieszać. Na wierzch nasypać dwie, trzy łyżki mąki, nakryć ściereczką i odstawić, aż zaczyn zacznie pracować.
Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z wyrośniętym zaczynem. Masło rozpuścić, ostudzić, również dodać do zaczynu. Na końcu dosypywać porcjami mąkę, aż do otrzymania pożądanej konsystencji ciasta. Wyrabiać do póki nie będzie gładkie i lśniące. Odstawić nakryte ściereczką do momentu podwojenia objętości.
Wyrośnięte wyłożyć na blat, odgazować uderzając w nie dłonią i rozwałkować na kształt prostokąta. Kroić na pasy, a każdy pas na trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładać po łyżeczce czekolady i zwijać rogaliki zaczynając od szerszego końca. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić by podrosły. Tuż przed pieczeniem smarować rozmącanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20-25 min. Po lekkim ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz