Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami
Pierożki uwielbiamy, zarówno wymyślać, robić jak i jeść. Szpinak i ziemniaczki też lubimy. Więc połączyliśmy te dwie rzeczy i otrzymaliśmy pyszne, nowe pierożki, które najlepiej smakują z odrobiną masła, i startego żółtego sera.
Składniki:
200 g mrożonego szpinaku
200 g ziemniaków
1 cebula
1/2 łyżeczki curry
2 łyżki bułki tartej
1 szklanka mąki
3/4 szkl wody
1/2 łyżeczki soli
pieprz
olej
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę 0,5 x 0,5 centymetra i ugotować na półtwardo. Cebulę pokroić w drobną kostkę, szpinak rozmrozić. Cebulę przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać ziemniaki i oprósz curry. Następnie dodać szpinak, smażyć chwilę razem. Doprawić pieprzem i wymieszaj z tartą bułką – wystudzić.
Z mąki, wody oraz soli zagnieść ciasto pierogowe. Rozwałkować cienko na stolnicy i wycinać krążki używając do tego szklanki. Na każdy z nich nałożyć porcję farszu i formować pierogi. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać na ciepło same lub z masłem, udekorować listkami świeżych ziół.
Komentarze
Prześlij komentarz