Oczy św. Lucji, czyli szwedzkie bułeczki
Składniki:
500
g mąki pszennej
330
ml mleka
7
g suchych drożdży
60
g masła
1
łyżeczka cynamonu
4
łyżki cukru
½
łyżeczki soli
2
jajka
rodzynki
W
garnuszku zagotować mleko. Gdy ostygnie i stanie się letnie dodać do niego rozpuszczone
masło, cukier i jedno jajko. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać sól i
cynamon, oraz mleko z resztą składników. Wyrabiać ciasto, aż stanie się miękkie
i elastyczne. Uformować kulę i włożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć
ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto
podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałeczek, a z niego bułeczki w
kształcie litery S. Odstawić na 15 minut. Posmarować bułeczki roztrzepanym
jajkiem. W końce wciśnij rodzynki. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Posypać cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz