Oczy św. Lucji, czyli szwedzkie bułeczki



Święta Łucja  według legend miała tak piękne oczy, że zachwycali się nimi nawet jej oprawcy. Dlatego przez wieki chrześcijanie prosili ją o modlitwę w chorobach oczu. Ostatnio wpadł nam w ręce przepis związany z tym przekazem. Czy historia jest prawdziwa nie wiemy, ale bułeczki zwane oczami św. Łucji są puszyste, aromatycznie  i bardzo dobre. 



Składniki:

500 g mąki pszennej
330 ml mleka
7 g suchych drożdży
60 g masła
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
2 jajka
rodzynki

W garnuszku zagotować mleko. Gdy ostygnie i stanie się letnie dodać do niego rozpuszczone masło, cukier i jedno jajko. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać sól i cynamon, oraz mleko z resztą składników. Wyrabiać ciasto, aż stanie się miękkie i elastyczne. Uformować kulę i włożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałeczek, a z niego bułeczki w kształcie litery S. Odstawić na 15 minut. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem. W końce wciśnij rodzynki. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem.










Komentarze

Popularne posty