Kujawska zupa z sokiem z kiszonych ogórków


Na jednej ze stron internetowych znaleźliśmy dość interesujący przepis, jak wykorzystać sok z kiszonych ogórków który zazwyczaj wylewamy, a jak wiecie nie lubimy niczego marnować. Trochę warzyw, mięsa na klopsiki no i wcześniej wspomniany sok z ogórków i pożywna zupa gotowa i nic się nie marnuje. 



Składniki:

3 marchewki
½ małego selera
2 pietruszki
2 cebule
2 łyżki masła
1 ½ l wody
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
½ szklanki kremówki
około 1 szklanki soku z kiszonych ogórków

Klopsiki:
30 dag mięsa mielonego, wieprzowego
1 jajko
1 garść świeżego majeranku
3 łyżki kremówki
Sól, pieprz
około 1 szklanki mąki orkiszowej

Włoszczyznę zetrzeć  na tarce. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Zalać warzywa wodą. Gotować z listkami laurowymi i zielem angielskim. Lekko osolić. 
Klopsiki: wyrobić mięso z jajkiem, majerankiem, kremówką. Doprawić solą i pieprzem. Uformować małe kuleczki. Obtaczać lekko w mące . Gdy warzywa są miękkie, wkładać je do zupy. Gotować 3 minuty, aż do momentu ich wypłynięcia. Dolać kwas z ogórków. Gotować 5 minut. Na sam koniec dodać zahartowaną śmietankę kremówkę.












Komentarze

Popularne posty