Ciasto Camaro



Ciasto jakiś czas wisiało w naszych zbiorach "do zrobienia". I w końcu nadszedł jego czas. Zwróćcie uwagę, że biszkopt sporządzony jest z mąki ziemniaczanej i bardzo fajny nam wyszedł. Do przełożenia krem budyniowy i kakaowe ciasto mamy gotowe. Przypadło nam do gustu, mamy nadzieje, że i Wam się spodoba.


Składniki: 

5 jajek (osobno białka i żółtka)
1 szklanka cukru
1 szklanka maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao gorzkiego
3 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie stopniowo dodawać żółtka i cały czas miksować na małych obrotach. Mąkę, proszek i kakao przesiać, dodawać porcjami do ciasta i za każdym razem wszystko dobrze połączyć. Można to robić mikserem na małych obrotach lub drewnianą łyżką. Ważne jest, żeby robić to delikatnie, aby nie rozbić pęcherzyków powietrza z piany z białek. Przede wszystkim dzięki nim biszkopt wyrasta. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki i piec je w 180 stopniach C przez ok. 40 minut lub do momentu, gdy drewniany patyczek włożony w środek ciasta wychodzi suchy. Ciasto studzić w blaszce, dopiero potem można je przełożyć.

Składniki na krem: 
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła w temp. pokojowej


Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do pół szklanki mleka dodać obie mąki i wszystko dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki dokładnie mieszając. Chwilę pogotować, aby zgęstniało. Nakryć i przestudzić do temperatury pokojowej. W misce utrzeć masło, powinno być jasne i puszyste. Do masła dodawać po 1 łyżce budyniu i dokładnie miksować. Krem chwilę schłodzić przed użyciem. Masło i budyń muszą być w tej samej temperaturze i łączone stopniowo, aby krem się nie zważył. Biszkopt przekroić na dwie części. Na spód ciasta przełożyć 3/4 kremu i wyrównać. Nałożyć górną część biszkoptu i lekko docisnąć, aby krem był równo rozprowadzony. Pozostałym kremem wysmarować wierzch ciasta i wysypać go dokładnie kawą mieloną.






Komentarze

Popularne posty